Przetwory:
Kleik - wodny roztwór odznaczający się dużą lepkością, wykazujący właściwości osłaniające błony śluzowe. Wykonujemy je gotując surowiec (np. ryż) z wodą. Kleik stosuje się bezpośrednio po przyrządzeniu, jego przydatność do spożycia jest krótka.Macerat - otrzymujemy go zalewając surowiec wodą o temperaturze pokojowej i namaczając przynajmniej pół godziny, a często całą noc.
Napar - Zalewamy surowiec wrzątkiem zostawiając pod przykryciem ok. 15minut. Stosujemy bezpośrednio po przyrządzeniu
Odwar - Surowiec zalewamy zimną wodą i ogrzewamy pod przykryciem doprowadzając do wrzenia. Gotujemy zwykle 30 min, a następnie odcedzamy. Zwykle odwar robimy z surowców twardych np. korzeni czy kory.
Syrop - to stężone roztwory cukru do 65% w wodzie lub sokach owocowych. Cukier zabezpiecza je przed psuciem.
Związki biologiczne:
Flawonoidy - barwniki roślinne, zwykle o żółtej barwie. Mają zdolność uszczelniania ścian naczyń krwionośnych. Mają działanie moczopędne, przeciwgrzybowe i przeciwalergiczneGarbniki - bezazotowe substancje roślinne, mają właściwości ściągające i cierpki smak. Działają przeciwkrwotocznie, przeciwbiegunkowo i przeciwbakteryjnie. Znajdują się zwykle w korze, korzeniach, a także liściach.
Olejki eteryczne - obecne w roślinach nie rozpuszczają się w wodzie. Łatwo ulatniają się nawet w temperaturze pokojowej, mają intensywny zapach. W zależności od składu charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym, wykrztuśnym, moczopędnym, przeciwzapalnym, czy uspokajającym. Mogą pobudzać wydzielanie soków trawiennych oraz odstraszać owady.
Saponiny - powodują tworzenie się piany, przyśpieszają wchłanianie substancji z przewodu pokarmowego, dlatego potęgują działanie leków. W większych dawkach mogą działać trująco.
Składniki mineralne - Związki nieorganiczne, mogą występować jako mikro lub makroskładniki. Biorą udział w procesach biochemicznych zachodzących w organizmie, ponad to wchodzą w skład tkanek. Do makroskładników należą m.in.: azot, sód, potas, wapń, magnez, a do mikroelementów m.in.: cynk, żelazo, selen, bor chrom, fluor, jod.
źródło: Zioła z apteki natury, wydawnictwo publicat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz