![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6CXSGjJ12MVzUA_2bIq7gj91SxyGps6b1AYTbvt_fQhZ5NKADZ5fC5asRIwHnhRzxNE6XTdrw8jw9W7Em2XWxouc8CWNE1qd_aPRdY6D0q3Aj_waefhhsQVeW2L46xomQ-BAn9ckZsFh8/s280/poczuj+szczypiorek.jpg)
Szczypiorek, w smaku delikatniejszy niż cebula, gości u mnie
często na stole jako dodatek do twarogu, ale także jako obowiązkowy składnik
sushi maki ;)
Sezon na szczypiorek: Wiosna , lato, zima
Moc szczypiorku:
- Witamina C (na 100g świeżych liści jest ok. 80mg tej witaminy)
- Witamina B2
- Witamina PP
- Karoten
- Żelazo
- Fosfor
- Wapń
- Sód
- Olejek eteryczny ze związkami siarki
Właściwości szczypiorku:
- Jest bakteriobójczy
- Przyśpiesza trawienie
- Pobudza łaknienie
- Obniża ciśnienie
- Przeciwdziała awitaminozie, niedokrwistości, szkorbutowi
- Walczy z osłabieniem wiosennym
Najlepiej spożywać go w każdych ilościach, do sałatek,
surówek, kanapek, czy twarogu. Oczywiście na surowo. Dostarcza sporą dawkę
naturalnego żelaza, w rankingu jest zaraz po szpinaku. Wiele naturalistów uważa
jednak, że jest lepszy od szpinaku, ponieważ nie zawiera szczawianów,
szkodliwego dla niektórych osób.
Jak utrwalić walory szczypiorku?
Pokrojony szczypiorek można mrozić w małych pudełeczkach.
Można także suszyć i konserwować solą.
Na ukąszenia:
Szczypiorek ma właściwości łagodzące, dlatego po ukąszeniu
przez pszczołę, osę czy komara należy nim przetrzeć bolące miejsce, czynność w
razie potrzeby powtórzyć (pamiętajcie, że należy najpierw wyjąć żądło). Ból i
swędzenie szybko minie.
lubię, choć w tym roku może z 1 raz jadłam..
OdpowiedzUsuńSpokojnie, jeszcze nadrobisz, sezon dopiero się zaczął! Zawsze można wyhodować sobie w domu, najszybciej z cebuli zasadzonej do ziemi!
UsuńMoc jest:) bardzo lubię, zwłaszcza na twarożku rozsmarowanym po chlebku na zakwasie i przykryty łososiem wędzonym, mmmm...pycha:D
OdpowiedzUsuńPychota!Z twarogiem to także moja ulubiona wersja!
Usuńja również bardzo lubię szczypiorek ;)
OdpowiedzUsuń