Użycie w tytule zestawienia słów „zdrowy” i „plastik” jest
bynajmniej prawidłowe… Jednak mimo powszechnie
uznawanej opinii, iż owe tworzywo nie jest do końca zdrowe, zalewa nas ze
wszystkich stron. Jeśli kazałabym się wam rozejrzeć po pokoju, w którym właśnie
siedzicie na pewno będziecie wstanie wyliczyć kilka rzeczy z plastiku. Może
nawet macie pod ręką butelkę wody? Zresztą wystarczy zajrzeć do lodówki!
Lubię być świadomym konsumentem, zatem moje podejrzenie
wzbudziły cyfry zamieszczone na opakowaniach plastikowych, zwykle na spodzie w
trójkąciku ze strzałek. Jakiś czas temu doszły mnie słuchy, że cyfra ta oznacza
ile razy plastik, z którego jest zrobione opakowanie był przetworzony i powtórnie użyty. Ależ byłam
wtedy w błędzie…
![]() |
Cieszę się, że w moje ręce wpadła książka Julii Bator „Zamień
chemię na jedzenie”, gdzie autorka wspomina o tych liczbach i wyjaśnia mi
wszystko!
Podając za źródło książkę „Mordercza gumowa kaczka” wyjaśnia,
iż liczby te oznaczają przynależność do poszczególnych kategorii recyklingowych.
Autor „morderczej gumowej kaczki” wymyślił dla nas wierszyk byśmy pamiętali,
jakie opakowania są dla naszego zdrowia najmniej szkodliwe:
4, 5, 1 i 2, cała reszta jest dla mnie zła
„Poszczególne kategorie recyklingowe” specjalnie za wiele
nam nie mówią… Znalazłam jednak na portalu „Ulica Ekologiczna” informację o
każdej kategorii:
1– PET
Jest najczęściej spotykany. Woda przechowywana w
butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do
estrogenów. Warto pamiętać o tym, że nigdy
nie powinno używać się ponownie opakowań wykonanych z tego tworzywa.
2 – HDPE To jeden z bezpieczniejszych plastików. Pudełka, czy opakowania z tym oznaczeniem bez przeszkód możemy powtórnie używać.
3 – PCV PCV, czyli polichlorek winylu. Może wydzielać toksyny, jest szkodliwy dla zdrowia.
4 – LDPE Stosunkowo bezpieczny polietylen o małej gęstości, używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności. Dozwolony jest do powtórnego użytku, jednak nie jest tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.
5 – PP Wraz z tworzywem nr 2, czyli HDPE uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików.
6 – PS Polistyren, najbardziej znany jako styropian. Plastik ten wydziela toksyny i nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności. Jednak spotykamy go np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.
7 – INNE PLASTIKI
Zawierają niebezpieczne dla naszego zdrowia związki, m.in. bardzo toksyczny bisfenol A. Plastików oznaczonych tym numerem nigdy nie powinniśmy powtórnie używać.
2 – HDPE To jeden z bezpieczniejszych plastików. Pudełka, czy opakowania z tym oznaczeniem bez przeszkód możemy powtórnie używać.
3 – PCV PCV, czyli polichlorek winylu. Może wydzielać toksyny, jest szkodliwy dla zdrowia.
4 – LDPE Stosunkowo bezpieczny polietylen o małej gęstości, używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności. Dozwolony jest do powtórnego użytku, jednak nie jest tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.
5 – PP Wraz z tworzywem nr 2, czyli HDPE uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików.
6 – PS Polistyren, najbardziej znany jako styropian. Plastik ten wydziela toksyny i nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności. Jednak spotykamy go np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.
7 – INNE PLASTIKI
Zawierają niebezpieczne dla naszego zdrowia związki, m.in. bardzo toksyczny bisfenol A. Plastików oznaczonych tym numerem nigdy nie powinniśmy powtórnie używać.
źródło:
Dla mnie są to cenne informacje, mam nadzieję, że Wam
również pozwolą być bardziej świadomym konsumentem!
p.s. „Mordercza gumowa kaczka”… myślę, że to świetny tytuł
;)
Wow, dzięki! Bardzo przydatny post. Nie wiedziałam o tym, a przecież często używam wielokrotnie butelek od wody i nalewam do nich wodę z filtra...
OdpowiedzUsuńłuu... nawet o tym nie wiedziałam :o muszę zwrócić uwagę w sklepie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń