Jajo kojarzy się nam z symbolem nowego życia, odrodzenia,
płodności, zdrowia, młodości i powodzenia. W medycynie ludowej jaja miały
uwalniać siły witalne. Toczono je po ciele chorego, a także zalecano do kąpieli
w wodzie, w której były gotowane.
Najstarsze pisanki z terenów polski znaleziono w Opolu (co
mnie osobiście cieszy, gdyż mieszkam w tym mieście). Najprostszą formą pisanek
są kraszanki, zwane także malowankami, czy nawet bryczkami.
Farbowano jaja
naturalnymi metodami:
- Łupiny cebuli – na brązowo
- Kora dębu lub łupiny orzechów włoskich – na czarny
- Kwiaty nagietka – na kolor złocisty
- Suszone płatki ciemnej malwy – na fioletowo
- Pędy młodego żyta - na zielono
- Sok z buraka – na różowo
Co dziś wiemy o mocy jaja?
Pisałam już o minerałach i
witaminach jakie posiada jajo ->TUTAJ
Dziś chciałam zwrócić uwagę na białko i jego działanie.
Warto nadmienić, iż jajo posiada białko zbliżone do białka mleka kobiecego,
które jest przyswajalne w 94%. Występują w nim wszystkie niezbędne aminokwasy,
także egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytwarzać. Białko owe składa
się z różnych rodzajów białek, które pełnią określone funkcje w ludzkim
organizmie.
Konalbumina – potrafi wiązać jony metali, przyczyniając się
do detoksykacji organizmu. Wykazuje także właściwości przeciwbakteryjne.
Lizozym – jest białkiem o właściwościach niszczących ściany
komórkowe bakterii gram dodatnich powodujących psucie się żywności i zatrucia
pokarmowe, czyli również ma właściwości przeciwbakteryjne.
Awidyna – w większych ilościach działa na organizm
toksycznie. Występuje w surowym jajku, niszczy ją obróbka termiczna jaja.
Teraz zajrzyjmy do żółtka ;)
Bardzo ważnym związkiem w jaju jest lecytyna. Jest to
fosfolipid, obecny w każdej komórce
naszego ciała, między innymi jako składnik błon komórkowych. Lecytyna jest
ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Chroni żołądek oraz
wątrobę, dzięki swoim właściwościom emulgującym rozpuszcza cholesterol w żółci
i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Rozbija blaszki miażdżycowe i
większe cząsteczki lipidów.
Żółtko kryje także w sobie żółty barwnik – luteinę, która
działa na oko jak naturalny filtr. Absorbuje szkodliwe promieniowanie
nadfioletowe i światło niebieskie.
Symbol świąt Wielkiej Nocy, symbol odrodzenia, życia, ale
także i zdrowia! Niech gości na waszych stołach jak najczęściej! Choć wiadomo,
że we wszystkim należy zachować zdrowy umiar ;)
Alleluja!
Jaja to samo zdrowie i teraz każdy sportowiec to powie :) Z tego wszystkiego niezłe są jaja bo w żółtku więcej białka mają jajka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Wesołych Świąt Ci życzę ! :)