Kochani Sałatożercy!
Sałatę jadam praktycznie co dzień… Na śniadanko szykuję
sałatkę z sałaty lodowej, masłowej, trzepieczastej (moja nazwa na endywię),
roszponki lub rukoli.
Dzięki różnym dresingom sałata nigdy mi się nie nudzi! Dodając
oleje np. lniany, z pestek dyni, z kiełków pszenicy uzyskuję wyjątkowy smak! Czasem
dodaję śmietanę z czosnkiem, czubricę (mieszankę przypraw)
czy ocet winny lub balsamiczny.
Zawsze doprawiam sałatkę ziołami np. bazylią, szczypiorkiem,
koperkiem, pietruszką i wszystkim innym, co mi wpadnie w łapki!
Przejdźmy do sedna – a właściwie do sałaty…
JAK WYBRAĆ DOBRĄ SAŁATĘ?
Sezon na sałatę zaczyna się z końcem maja i może trwać aż do jesieni. Sałata kupowana w tym okresie ma najwięcej
witamin i smaku. Im bardziej zwięzłą główkę ma sałata tym jest lepszej
jakości. Zewnętrzne liście powinny być ciemniejsze (ciemnozielone), a im bliżej środka coraz jaśniejsze. Sprawdzajmy głąb sałaty od spodu, jeśli jest
nadgnity nie kupujmy jej, oznacza to że zbyt długo leży już w sklepie, czy na
targu.
JAK PRZYGOTOWAĆ SAŁATĘ DO SPOŻYCIA?
Sałatę należy dokładnie opłukać z ziemi, listek po listku, także
z powodu występujących na liściach resztek nawozów sztucznych (sałatę z działki
płuczę tylko z ziemi delikatnie, by nie tracić cennych witamin, jednak mam
pewność, że nie była nawożona). NIE KROIMY NOŻEM, sałatę rwiemy w palcach,
ewentualnie używamy noża ceramicznego. W kontakcie z metalem sałata gorzknieje,
a także traci jędrność oraz część właściwości (wraz z wyciekiem soku). Warto
podawać sałatę z olejami, które ułatwiają wchłanianie witamin.
WŁAŚCIWOŚCI SAŁATY:
- Sałata zawiera dużo magnezu, który poprawia koncentrację, uspokaja oraz przegania zmęczenie
- Jest pomocna w odchudzaniu – przyspiesza przemianę materii oraz jest niskokaloryczna (100 gram to tylko 13 kcal)
- Odświeża i oczyszcza organizm z toksyn
- Ma właściwości przeciwbólowe – zmniejsza bóle miesiączkowe
- Obniża poziom cukru we krwi
- Poprawia pracę wątroby
- Poprawia krążenie krwi
- Posiada chlorofil, który działa bakteriobójczo oraz łagodzi podrażnienia
- Zawiera witaminy A, E, K (rozpuszczalne w tłuszczach), C, kwas foliowy, potas oraz fosfor
Najlepiej zjadać ją na surowo! W kolejnym poście podam Wam kilka sposobów na wykorzystanie sałaty w medycynie ludowej!
bardzo interesujący post
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńFuj! Co z tego, że zdrowa, skoro ohydna w smaku? :-P
OdpowiedzUsuńNie lubisz? Żaden rodzaj Ci nie przypasował? Choćby lodowa? Może być i tak :P
UsuńSałata jest dobra a najlepsza samodzielnie wyhodowana. Na balkonie mam pełno rukoli!
OdpowiedzUsuńa ja nie jestem sałatożercą :( i nigdy nie lubiłam sałaty, choć czasem jakoś tam z własnej woli do kanapki sobie dorzucę ;)
OdpowiedzUsuńKtóra sałata jest najzdrowsza? Słyszałem, że rzymska. Zapraszam http://www.mojaintima.pl
OdpowiedzUsuń