Aloes:
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i znieczulająco.
Ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwrobacze. Reguluję przemianę materii,
wzmacnia organizm, przyspiesza gojenie się ran. Ma właściwości
przeczyszczające. Syrop z aloesu jest środkiem krwiotwórczym. Większe dawki są
niebezpieczne, szczególnie dla kobiet w ciąży. Aloes blokuje wchłanianie żelaza
przez organizm, dlatego nie powinno się stosować tych środków jednocześnie.
Aronia czarnoowocowa:
Owoce i sok działają silnie utleniająco, przeciwzapalnie,
przeciwbakteryjnie, a także przeciwkrwotocznie. Wzmacnia naczynia krwionośne,
obniża ciśnienie krwi. Sok stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego,
miażdżycy, anemii, cukrzycy. Opóźnia proces starzenia się skóry.
Babka wąskolistna (lancetowata):
Wzmaga krzepliwość krwi, oczyszcza krew, płuca i żołądek.
Działa wykrztuśnie oraz moczopędnie. Chroni organizm przed wirusami.
Zewnętrznie działa gojąco na rany, regeneruje naskórek,
stosuje się na wysypki i wrzody.
Bez czarny:
Kwiaty działają napotnie, moczopędnie, uszczelniają naczynia
krwionośne, zwiększająich elastyczność. Owoce działają rozwalniająco, napotnie,
moczopędnie, przeczyszczająco, przeciwbólowo, usuwają z organizmu toksyny.
Liście mają właściwości moczopędne i napotne, zwiększają odporność na choroby
zakaźne. Nie należy jeść surowych owoców, mają właściwości trujące.
Brzoza brodawkowata:
Liście działają moczopędnie, oczyszczająco, także napotnie.
Kora oczyszcza krew, działa przeciwgorączkowo. Sok pomaga wydalić z organizmu niechciane
produkty przemiany materii. Odwar podawany doustnie działa przeciwzapalnie na
przewód pokarmowy. Przetwory z brzozy muszą być dawkowane przez lekarza!
Płukanka nadaje się do włosów przetłuszczających się, stosowana także na porost
włosów. Zewnętrznie odwar z kory stosuje
się przy zapaleniu węzłów chłonnych, a także do kąpieli odświeżających.
Bylica Estragon (estragon)
Działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo oraz moczopędnie,
wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, dlatego napary stosuje się przy braku
łaknienia. Napar pomaga usunąć pasożyty z organizmu. W kuchni świeża lub
suszona używana, jako przyprawa do sosów, surówek, gotowanych i duszonych
warzyw, a także do zalewy octowej.
Nie stosować w czasie ciąży!
Chmiel zwyczajny:
Wpływa regulująco na krew, wspomaga porost włosów, działa
nasennie, pomaga przy wzdęciach i odbijaniu. Koi nerwy, poprawia nastrój.
Obniża ciśnienie, zmniejsza popęd płciowy. Zewnętrznie stosuje się okłady na
rany oraz w stanach zapalnych skóry.
Czarnuszka siewna:
Roślina działająca moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo,
przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo. Pobudza laktację, a także reguluje
miesiączkę. Ma działanie odtruwające. Nasiona w kuchni mogą zastępować pieprz.
Mają ostry korzenny smak, nadają się do pieczywa lub do mięs.
Dąb szypułkowy:
Odwary z kory stosuje się przy nieżytach żołądka i jelit,
biegunkach i zatruciach. Zewnętrznie odwar z kory jest stosowany przy
odmrożeniach, oparzeniach, przy nadmiernym poceniu się (dodawany do kąpieli), a
także do płukania jamy ustnej i gardła. Nadaje się do płukanek do włosów
ciemnych.
Za duża ilość powoduje wymioty.
Dziurawiec zwyczajny:
Napary stosuje się w schorzeniach żołądka, wątroby, a także
dla wzmocnienia naczyń włosowatych. Obniża ciśnienie. Stosowana także na stany
depresyjne, ułatwia zasypianie. Wspomaga pracę mózgu. Zewnętrznie używa się do
płukania jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł, a także na oparzenia II i III
stopnia.
Nie należy się opalać po spożyciu dziurawca.
Fiołek trójbarwny (bratek, fiołek polny):
Napar z ziela używa się w schorzeniach pęcherza moczowego i
nerek. Pomaga w leczeniu trądziku. Okłady z naparu i sproszkowanego ziela
wymieszanego z wodą stosuje się przy schorzeniach skórnych, egzemie, trądziku,
wysypkach.
Glistnik jaskółcze ziele:
Wewnętrznie wyciągi wodne i alkoholowe stosowane są w
zaburzeniach trawienia i miesiączkowania. Zewnętrznie stosuje się do
przemywania ran. Świeży sok jest stosowany do zwalczania brodawek. Trujący!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz