Warzywa i ich właściwości lecznicze... lista będzie
ciągle uzupełniana, a więcej informacji (sposób użycia oraz przyrządzania) będzie
podlinkowana do odpowiedniego posta.
Burak czerwony:
Pobudza apetyt, jest łatwostrawny. Stosuje się go głównie na
anemię, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę oraz przeciw zapaleniu
wątroby. Ma działanie odkwaszające organizm (niezależnie od formy w jakiej go
spożywamy).
Cebula:
Wewnętrznie-jest środkiem antyinfekcyjnym,
przeciwreumatycznym, przeciwsklerotycznym, przeciwszkorbutowym,
przeciwzakrzepowym. Leczy skórę, wzmacnia paznokcie, obniża poziom cukru we
krwi, pobudza popęd płciowy, wzmaga czynności nerek, jelit, wątroby czy układu
nerwowego. Jest środkiem moczopędnym, rozpuszcza mocznik, działa wykrztuśnie i
wydzielniczo, ułatwia trawienie produktów mącznych. Stosowana w leczeniu:
anginy, astmy, awitaminozy, biegunki, cukrzycy, grypy, kataru, przeziębieniu, powiększonych
węzłówce chłonnych, zapalenia dróg oddechowych.
Zewnętrznie- leczy brodawki, migrenę, nerwoból zębowy,
odmroziny, oparzenia, wzmacniaporost włosów, leczy rany, zastrzały, ukąszenia
owadów. Zapach odstrasza komary.
Chrzan:
Wewnętrznie- w leczeniu anemii, astmy, a także problemów z
nerkami (zapalenie nerek, kamica nerkowa). Stosowany przy braku apetytu,
niedoborze witaminy C, czy gruźlicy.
Zewnętrznie- na bóle mięśniowe stosowany w postaci okładu.
Czosnek:
Wewnętrznie- ogólne osłabienie, biegunka, bóle brzucha, brak
apetytu, kamienie nerkowe, nadciśnienie, odtruwanie wątroby, pasożyty,
profilaktyka chorób zakaźnych, miażdźyxa, wzdęcia, wiatry, zakażenia gardła i
krtani, zakażenie dróg oddechowych, zmęczenie serca, żylaki.
Zewnętrznie- ból ucha brodawki, modzele (odciski na
stopach), grzybica, rany źle gojące się, ukąszenia owadów.
Kapusta:
Liście świeże- stosowane zewnętrznie leczą katar, zapalenie
oskrzeli, opryszczki, trądzik, łupiesz, guzy, nowotwory, nerwobóle, kolkę
nerkową, oparzenia, odmroziny, stłuczenia, siniaki, bole głowy, migreny,
żylaki. Przykładać minimum na 4 godziny, najlepiej całą noc.
Wewnętrznie, w postaci surówki, lub Świerzego soku stosuje
się na dolegliwości gastryczne, jelitowe, układu oddechowego oraz ogólne
osłabienie.
Sok z kapusty- poleca się alkoholikom i na wrzody. Polecany
także dla cukrzyków i przy kamieniach nerkowych.
Kiszona kapusta- poprawia trawienie, dezynfekuje przewód
pokarmowy.
Marchew:
Korzeń- działa wzmacniająco, przeciwanemicznie,
przeciwcukrzycowo. Pobudza naturalne siły obronne, reguluje czynności jelit (
działa przeciwbiegunkowo, a także przeczyszczająco oraz
przeciwgnilnie).Oczyszcza krew, sprzyja wydzielaniu mleka u karmiących matek,
działa wykrztuśnie, usuwa robaki oraz goi rany.
Wewnętrznie-działa na ogólne osłabienie, anemie, biegunkę,
zaparcia, zaburzenia przemiany materii, nadciśnienie, niedokrwistość oraz
miażdżycę.
Zewnętrznie- działa na rany, wrzody, oraz trądzik twarzy.
Pietruszka zwyczajna:
Posiada 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
Wewnętrznie pomaga w leczeniu anemii, braku łaknienia,
pasożytów jelitowych oraz stanów nerwowości.
Napar: na reumatyzm, kamienie moczowe, zaburzenia
miesiączkowe.
Zewnętrznie:
Napar na piegi, wywar na rozjaśnienie cery, a sok świeżo
wyciskany przy nerwobólu zębowym i na zapalenie oka.
Por:
Wzmacnia nerwy, jest łatwostrawny, moczopędny, oraz
oczyszczający krew.
Wewnętrznie- działa na anemię oraz dolegliwości dróg
moczowych. Pomaga w leczeniu otyłości oraz pozbycie się zaparć.
Zewnętrznie- przy pielęgnacji twarzy (sok połączony z
mlekiem), na krwawienie z nosa, ukoszenia owadów oraz wrzody.
Na kaca-bulion z porów ;)
Rzodkiew ogrodowa:
Działa bakteriostatycznie oraz grzybobójczo. Pobudza
łaknienie i trawienie, poprawia ukrwienie organizmu oraz porost włosów. Działa
także przeciwbólowo, przeciwszkorbutowo czy wykrztuśnie. Jej spożywanie zaleca
się także przy anemii, a także przy zmarszczkach.
Seler:
Surowy- działa wzmacniająco, wzbogaca organizm w składniki
mineralne, leczy wzdęcia, kolki, otyłość, poprawia przemianę materii, dalej
działa odmładzająco, wzbogaca pracę nerek oraz wątroby. Oprócz pietruszki i kalafiora
najlepszy w leczeniu wszystkich dolegliwości dróg moczowych. Inhalacje z soku
leczą bóle głowy i migreny
Szpinak:
Działa krwiotwórczo, zawiera łatwo przyswajalne żelazo.
Mrożony traci swoje właściwości. Działa przeciwbakteryjnie, dezynfekująco, odmładzająco,
wzmacnia pracę serca, a także oczyszcza przewód trawienny. Świeży sok pomaga w
leczeniu depresji. Ze względu na obecność szczawianów przy kuracji
„szpinakowej” należy dodatkowo pić 2 szklanki mleka (na dzień) lub napar z
mięty.
źródło: Jadwiga Górnicka, "Apteka natury".
źródło: Jadwiga Górnicka, "Apteka natury".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz