Owoce jarzębiny, te piękne korale, które nawlekaliśmy jako
dziecko na niteczkę mogą zdobić naszą szyję, ale także mogą być wykorzystywane
jako cenny surowiec zielarski. Zbiera się jarzębinę zwykle w październiku po
pierwszych przymrozkach. Dlaczego warto poczekać na przymrozki? Ponieważ świeże
owoce zawierają kwas parasorbinowy, który powoduje wymioty i biegunkę. Kwas ten
rozkłada się pod wpływem suszenia, ogrzewania czy właśnie mrożenia. Jeśli zbierzemy
czerwone korale przed przymrozkiem możemy zmrozić je w zamrażalce pozostawiając
na dwie doby, bądź włożyć na kilka minut do wrzątku.
A czy warto?
WŁAŚCIWOŚCI JARZĘBINY:
- Pomaga przy niedomogach przewodu pokarmowego, reguluje metabolizm, pomaga w leczeniu biegunki oraz zaburzenia trawienia
- Dobrze wpływa na pracę serca i uszczelnia naczynia krwionośne
- Pomaga w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy
- Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne
- Odtruwa organizm
- Jest pomocna w leczeniu schorzeń nerek i wątroby
- Wzmacnia organizm, przeciwdziała awitaminozie oraz anemii
- Witaminy: A, C, E, K, P i PP
- Minerały: magnez, miedź, potas, sód
- Kwasy organiczne
- Flawonoidy
- Karoten
Najlepiej wysuszyć owoce w temp. pokojowej w zacienionym
miejscu ( w suszarniach w temp. 45 stopni C) i przechowywać w lnianych
woreczkach, w suchym miejscu. Można także przyrządzić z jarżebiny sok, który można dodać do
herbaty czy do wody:
![]() |
SOK JARZĘBINOWY:
1 kg jarzębiny,
0,5 kg cukru
Owoce umyj i rozgnieć widelcem, zalej wodą i dodaj cukier.
Gotuj przez 30 minut. Odcedź owoce, a sok przelej do butelek i szczelnie
zamknij. (Jak będziesz wlewać gorący sok nie trzeba będzie go pasteryzować,
powinien zassać buteleczkę)
JARZĘBIAK:
1 szklanka owoców
1l spirytusu1 szklanka wody
Umyte owoce przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika
nagrzanego do 150 stopni C. na kilka minut, aby przywiędły. Wystudzone owoce
zalej spirytusem i wodą, szczelnie zamknij i odstaw na pół roku w
ciemne miejsce. Wódka jest wytrawna i bardzo mocna. Polecam zrobić wersję z
cukrem (tzw. Jarzębinkę) dodając do powyższych składników syrop przygotowany ze
szklanki cukru i szklanki wody.
JARZĘBINOWE SPA
Dzięki witaminie A jarzębina ma właściwości odmładzające,
dobrze radzi sobie ze zmarszczkami, a także dzięki karotenowi dodaje cerze
blasku. Uszczelnia także naczynia krwionośne (Wit.P i C), a flawonoidy działają przeciwzapalnie i
antybakteryjnie, dzięki czemu radzi sobie świetnie ze stanami zapalnymi (np. trądzik).
Nawilża (sorbitol) i uelastycznia skórę.
MASECZKA NAWILŻAJĄCA:
Garść owoców zmiażdżyć na papkę i dodać do niej kilka kropel
oleju (migdałowego, lub z oliwek). Nałożyć na 20 minut, zmyć letnią wodą
MASECZKA NA NIEDOSKONAŁOŚCI
Najlepiej rozgniecione owoce nakładać bezpośrednio na problematyczne
miejsca 2 razy dziennie
Pamiętajcie o mrożeniu czy podgrzewaniu jarzębiny! No to czekamy na przymrozek i idziemy na jarzębinkę :) A może macie jakieś ciekawe przepisy na przetwory?
a ja lubie jarzębinówkę:)
OdpowiedzUsuń