Kupiłam ostatnio orzecha, jednego, dużego ;) Był to orzech
kokosowy...
Z kokosa robi się ponad 300 różnych produktów. Od dachów,
poprzez ubrania, materiału na ściany, czy łodzie. Jednak przede wszystkim jest
on cennym pożywieniem.
Młody kokos powinien „chlupać” w środku, czyli posiadać
wewnątrz twardej skorupy mleczko. Kiedy kokos dojrzewa mleczko zamienia się w
twardniejącą masę zwaną koprą. Z niej powstają wiórki kokosowe. Z wyschniętej
kopry wytwarza się olej kokosowy (o jego właściwościach i zastosowaniu napiszę
w innym poście, bo jest tego wiele).
Co ciekawe sok kokosowy ma prawie identyczny skład jak osocze
ludzkie. Wykorzystywano go podczas II wojny światowej do transfuzji w przypadku deficytu
naturalnej krwi .
MOC ORZECHA KOKOSOWEGO:
- Białko
- Żelazo
- Potas
- Magnez
- Fosfor
- Sód
- Cynk
- Witaminy z grupy B
- Witaminy C, E
Właściwości lecznicze
kokosa:
- Wzmacnia odporność organizmu
- Działa przeciwkrwotocznie
- Łagodzi dolegliwości sercowe
- Chroni przed infekcjami
Mleko koksowe:
- Pomaga przy leczeniu anemii czy niedożywienia
- Leczy choroby układu pokarmowego (biegunki, wymioty, zatrucia)
- Nawadnia organizm uzupełniając poziom elektrolitów
- Zewnętrznie: przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, czy wrzodów
Polecam
zatem chrupać takie orzeszki ;) Macie sposób na jego rozbicie? Mi udało się
młotkiem rozbić na dwie równe części ;) Pozdrawiam
serdecznie ;*
uwielbiam wszystko co kokosowe! jego smak, zapach... pycha!
OdpowiedzUsuńLubię i często kupuję, a bez oleju kokosowego nie mogę żyć:)
OdpowiedzUsuńOj bez oleju się nie da! Pozdrawiam!
UsuńDuży w tytule :).
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńkokos rzadzi-cud natury doslownie-kocham mleczko,kokosa i oleja i jeszcze paste kokosowa-wspaniale cudownosci-do warzywdo kakao,na slodko i slono,dojajek,miesa,ciast i bez niczego,do cialatwarzy i wlosow,chyba powinnam zamieszkac na jakies kokosowej wyspie :)
OdpowiedzUsuńCiężki orzech do zgryzienia - zawsze mam problem z jego rozbijaniem (aż dwa razy) Niestety nie mam dobrych doświadczeń względem tego produktu...
OdpowiedzUsuńTeż kupiłam kilka dni temu i muszę przyznać, że ciężko było mi go rozłupać, ale wykorzystałam małe pęknięcie, które zauważyłam i wtedy już łatwiej poszło :) Super jest to, że poza cudownym smakiem posiada także tak wiele wartości odżywczych!
OdpowiedzUsuń