Jest to ZIELONA zupa krem. Zupka jest bardzo zdrowa, jest na samych jarzynkach, do tego zielonych, które oto:
- są źródłem przeciwutleniaczy, czyli mają działanie antyrakowe, a także odmładzające
- są bogate w żelazo, magnez, potas
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę
- mają dużo witamin A, C, E
- posiadają kwas foliowy, który jest pomocny przy wchłanianiu żelaza
A to przepis na:
ZIELONĄ ZUPĘ KREM:
- bulion warzywny (ja zrobiłam na marchewce, selerze, pietruszce, cebuli i kilku ziemniakach, które się mogą potem przydać, z przyprawami: liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól)
- brokuły
- szpinak
- kiełki rzeżuchy (mogą być inne)
- 2 ząbki czosnku
- zioła do smaku
Gotować warzywa na bulion ok 0,5 godziny, odcedzić. Dodać do bulionu brokuły, szpinak oraz 2 ząbki czosnku, gotować jeszcze 20 min. aż warzywa będą bardzo miękkie. Doprawić ziołami, pietruszką, koperkiem, majerankiem, wg uznania. Zdjąć z ognia, dodać garść kiełków, marchewkę oraz 2 ziemniaki z bulionu, zmiksować. Zupa nabierze gęstości od zmiksowanych warzyw. Można dodać łyżkę śmietany.
Polecam podawać z uprażonymi ziarnami dyni, słonecznika, lub płatkami migdałów.
Pyszna sycąca i zdrowiutka! Mężowi smakowało ;)
Jak mężowi smakowało to musi być pyszna :) mam brokuły i szpinak i bulion, to jutro zrobię zupkę; pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak tak dobrze smakuje jak wygląda to muszę ją zrobić :)
OdpowiedzUsuń