Witajcie kochani!
Post ten jest dedykowany dla wszystkich tych osób, które
chcą używać poprawnie języka polskiego oraz zrozumieć jakie są różnice między
botwiną, botwinką, a boćwiną!
Tak po prawdzie szukałam informacji na temat botwiny, gdyż
gości u mnie świeżo zerwana z działeczki. Pewnie u Was też już chęci na
botwinkę są!
Trafiłam jednak na boćwinę, myśląc(o naiwna), że to właśnie
inna nazwa botwiny. Nic bardziej mylnego.
Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, czyli właśnie ten
produkt, który mnie interesuje i czeka na mnie w kuchni
Botwinka to już gotowe danie- zupa z młodych liści buraka,
czyli zupa z botwiny
Boćwina to burak liściowy, który ma jadalne tylko liście i
ogonki, podobny jest bardziej do szpinaku zwany także kapustą rzymską lub
burakiem szpinakowym.
Wróćmy zatem do botwiny, a w zasadzie jej właściwości
WŁAŚCIWOŚCI BOTWINY:
- Zawiera witaminę C, A
- Żelazo
- Wapń
- Fitohormony – podobne do estrogenów
- Botwina odkwasza i odtruwa organizm
- Pobudza apetyt
- Pomaga w stanach nerwowych
- Wspomaga leczenie infekcji i przeziębień
- Jest pomocna w leczeniu anemii
Pamiętajmy, że botwinę możemy zajadać na surowo. Polecam do
potraw z botwiną dodawać jogurt, serek biały lub śmietanę, by zrównoważyć
wypłukany przez szczawiany wapń.
Mam nadzieję, że już wszyscy będą rozróżniać botwinę od
boćwiny i przygotują sobie pyszną botwinkę na obiad!
BUŹKI :*
A ja tam Botwiny nie lubię;P
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyjaśnienie! Jutro u mnie duszona boćwina na obiad:)
OdpowiedzUsuń