Jajo od wieków uważane było za symbol życia. W końcu
wystarczy odpowiednia temperatura (ok. 40 stopni) i po 21 dniach mamy nowe życie!
No chyba, że wcześniej zrobimy z niego jajecznicę…
Dawno, dawno temu, było sobie jajo…
Przed wiekami w małej wiosce żyło sobie poświęcone jajo… Jajo
to, jak wierzyli ludzie, miało wielką moc! Zakopywano je w rogach domu, co
miało ustrzec od chorób i piorunów. Z kolei ulokowane na dachu koło komina
grodziło drogę nieczystym mocom. Zakopane w ogrodzie miało przepędzać krety…
Z wierzeń ludowych wynika, że jajo miało magiczną moc… a
może by je po prostu zjeść?
Białko jajka zawiera wzorcowy skład aminokwasów, dzięki
czemu jest „białkowym ideałem” Nawet mięso i soja nie posiadają tak dobrze
skompletowanego białka, które jest łatwo przyswajane przez organizm.
Dodatkowo jajo jest skarbnicą minerałów i witamin. Zawiera
związki fosforu i siarki, (polecane dla pracujących głową), dalej wapń, magnez,
potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzem, chlor, jod, fluor, a także żelazo.
Do tego jajo posiada witaminy takie jak:
A - poprawia wzrok, występuje w żółtku
E – odmładza, zwalcza wolne rodniki
D – cenna dla kości i zębów
B2 – odpowiedzialna za układ nerwowy
F – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwdziałają
infekcjom, poprawiają stan skóry
H – w białku, konieczna do przemiany materii, poprawia
kondycję cery, włosów,
K- działa przeciwkrwotocznie
Jedno ugotowane jajo ma średnio 90 kalorii, są one częstym
składnikiem diet odchudzających. Jaja są także znanym od tysiącleci
kosmetykiem, ale o tym następnym razem…
Warto jednak pamiętać, że jaja zawierają cholesterol,
szczególnie w żółtku. Jednak w większości jest to tzw. dobry cholesterol HDL,
który nie jest odkładany w naczyniach krwionośnych. Zawierają także cholinę,
która zapobiega otłuszczaniu wątroby, a także lecytynę, która uczestniczy we
wchłanianiu tłuszczów.
Dlatego nie żałujmy jaj na święta Wielkanocy!
Ja sobir jajek żałować nie będę, w sumie na święta żałować sobie niczego nie będę ;P
OdpowiedzUsuńjaja będą podstawą większości moich potraw Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuńJajek nie będę żałować, zresztą uwielbiam i uważam za bardzo zdrowe. Dodam, że jajko jako jeden z niewielu produktów zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm nie umie sam syntetyzować i musi mieć dostarczane systematyczni w pożywieniu, więc czego chcieć więcej? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pasta z jajek mniamm
OdpowiedzUsuńPopieram! Mniam!
Usuńja również ;D
Usuń