Rabarbar już rośnie w zaciszu mojego domowego ogródka, więc postanowiłam coś pysznego z niego przyrządzić!
Jego prawidłowa nazwa to rzewień lekarski, a za tą nazwą kryją się oczywiście lekarskie właściwości!
Rabarbar:
- Dodaje nam witalności
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Chroni nasze serce
- Wspomaga odchudzanie
- Leczy trądzik, wzmacnia paznokcie i skórę
- Uspokaja i łagodzi stres
W połączeniu z marchewką to już w ogóle witaminowe LOVE ;)
Proponuję Wam zupkę z przepisu Jadłonomii lekko zmodyfikowanego przeze mnie.
KREM Z RABARBARU I MARCHEWKI
Składniki:
- 8 marchewek
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kalarepa
- 6 łodyg rabarbaru
- kawałek
- pietruszki nać
- koper i inne zioła do smaku
Przygotowanie:
Przyrządzamy bulion warzywny z bardzo dużą ilością marchewek z dodatkiem kalarepy no i tradycyjnie pietruszki i kawałka selera oraz dodajemy świeży, starty drobno imbir, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie (ok.30 MINUT) dodajemy obrany i pokrojony rabarbar. Gotujemy jeszcze 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia i całość miksujemy. Doprawiamy jeszcze do smaku (no chyba, że już osiągnęliśmy idealny smak umami ;)
Zdjęcie mam... Ale nie mam czasu wrzucić, może na weekend się pojawi, ale musiałam się z Wami podzielić tym przepisem! Buziaki :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz