Wchodząc w tym tygodniu na różne
strony poświęcone gotowaniu i zdrowemu odżywianiu zauważyłam, że szparagi są na
topie! Nie dziwi mnie to, bo faktycznie sezon szparagowy możemy uznać za
otwarty!
U mnie gościły w tym tygodniu
jako aktor pierwszoplanowy w scenie obiadowej. Jeszcze przed premierą zdążyłam
przeprowadzić z nimi wywiad i oto czego się dowiedziałam!
Skąd się wzięły?
Dawno, dawno temu (przed
tysiącami laty) szparagi rosły dziko w basenie Morza Śródziemnego i były wykorzystywane
w celach leczniczych. Zasmakowały w nich wyższe sfery więc zaczęto je uprawiać.
Z czasem rozpowszechniły się w całej Europie i Azji, a potem to już popłynęły…
za ocean ;)
Jakie właściwości lecznicze
posiadają szparagi?
- Szparagi posiadają witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Wpływają więc korzystnie m.in. na naszą cerę, paznokcie i włosy
- Są bogate w kwas foliowy, który zalecany jest dla kobiet w ciąży (odpowiada za prawidłowy rozwój płodu), a także spowalnia proces starzenia
- Zawierają także sporo wapnia, potasu, magnezu i cynku
- Znajduje się w nich substancja aspargina, która działa na organizm oczyszczająco, żółciopędnie i moczopędnie oraz krwiotwórczo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- Są źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit
- Posiadają także białko – glutation, które pomaga naszej wątrobie usuwać toksyny z organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera
- Zewnętrznie stosowany sok jest pomocny w leczeniu niektórych chorobach skóry: egzema, łuszczyca, trądzik, odleżyny oraz na trudno gojące się rany.
UWAGA: Nie zalecane dla osób
cierpiących na ostre zapalenie miedniczek nerkowych i nerek.
Jak wybrać dobre szparagi?
Najlepiej kupować szparagi na
targu. Powinny być świeże i średniej grubości. Muszą mieć wilgotne końcówki i
zamknięte główki. Potarte o siebie wydają charakterystyczny skrzypiący dźwięk.
Ich powierzchnia musi być gładka i połyskliwa. Najlepiej przygotować je do
spożycia w dniu zakupu. Jeśli chcemy je przechowywać w lodówce, to max dwa dni
i tylko owinięte w mokrą ściereczkę, by nie wyschły i nie zdrewniały.
Jak przyrządzić szparagi?
Nie jest to trudne, gdy pamięta
się o kilku zasadach. Najpierw je myjemy i obieramy. Zielonych nie trzeba
obierać, białe natomiast obieramy od główki w dół (główkę zostawiamy).
Odłamujemy lub odcinamy końce (około 1/3 długości inaczej będą twarde i
łykowate).
- Jeśli chcemy szparagi gotować na parze najpierw wkładamy je na chwilę do zimnej wody, następnie wyciągamy i łączymy w wiązkę, aby ściśle do siebie przylegały. Parujemy ok 10-15 minut.
- Jeśli gotujemy szparagi w wodzie to najlepiej związać je ze sobą i postawić na sztorc, główkami do góry, tak by główki wystawały ponad poziom wody. Do wody możemy dodać mleka (nie będą wtedy gorzkie) trochę cukru i soli. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Wywaru nie trzeba wylewać, można dodać go do zupy.
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu
szparagów?
Możemy wykorzystać odwar ze szparagów,
jeśli nie będziemy go niczym doprawiać (sól, cukier) na wzmocnienie,
przy bezsenności, osłabionej pamięci i małej odporności na stres. Wodę możemy
wykorzystać także do okładów w przypadku trądziku, odleżyn, czy trudno gojących
się ran.
A u Was już wylądowały na stole? Może podlinkujecie jakiś przepis!
jak smakuja ?
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować! Smak nie jest mocno wyrazisty, coś pomiędzy kalaforem, a fasolką szparagową (tak wg mnie). Najlepsze są polane małesłkiem lub zapieczone z jajkami!
UsuńUwielbiam szparagi, pycha :))
OdpowiedzUsuń