moc owoców



Nasz „owocnik” będzie ciągle uzupełniany, a odpowiednie zastosowanie konkretnego owocu, będzie podlinkowane do odpowiedniego posta (jak owy zostanie opublikowany;)

Agrest:
Działa moczopędnie, oczyszcza organizm, pobudza apetyt, ma działanie rozwalniające, a także odchudzające.

Cytryna:
Dzięki witaminie C oddala symptomy szkorbutu. Działa profilaktycznie przeciw zawałom serca. Leczy infekcje płucne, stany gorączkowe, pobudza łaknienie. Leczy miażdżycę, pomaga zahamować krwotoki, usuwa pasożyty, jest pomocna przy leczeniu zapalenia oskrzeli, grypy, a także uporczywych buli głowy.
Zewnętrznie można ją stosować na ukąszenia owadów, brodawki, opryszczki, piegi lub plamy skórne (ma działanie rozjaśniające).

Czereśnia:
Wpływa na naszą urodę poprzez pobudzanie wzrostu cebulek włosowych, czy odmładzanie cery. Dodatkowo działa moczopędnie, usuwa infekcje (różne), odtruwa organizm, przeczyszcza, a także uspokaja. Polecana przy otyłości, zaparciach, czy ogólnym zmęczeniu organizmu. Kompot z czereśni jest dobry na problemy z pęcherzem.

Jabłoń:
Jabłka wzmacniają mięśnie i układ nerwowy. Działają moczopędnie. Dzięki pektynom obniżają poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza krew, ochrania przewód pokarmowy, a także odchudza tkanki. Wapń i krzem zawarty w skórkach korzystnie wpływa na włosy i paznokcie.

Porzeczka czarna:
Działa moczopędnie i napotnie. Ma właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe, a także wzmacnia żołądek. Pomaga przy leczeniu infekcji bakteryjnych, ogólnego osłabienia, a także zatrucia.
Zewnętrznie okłady z owoców lub liści stosuje się na ukąszenia owadów, żylaki, czy krwawiące rany (przyśpiesza gojenie).

Porzeczka czerwona:
Działa moczopędnie, przeczyszczająco, odświeżająco. Pobudza łaknienie, tamuje krwawienie, a także wzmacnia organizm. Obniża gorączkę, pomaga w leczeniu chorób wątroby (niewydolności, zapalenia), a także dolegliwości serca. Przeciwdziała miażdżycy.

Truskawka:
Przejawia działanie wzmacniające, ściągające, a także przeciwbiegunkowe. Reguluje pracę wątroby. Jest moczopędna. Liści truskawek (bogatych w kwas krzemowy) można używać do zup.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz