czwartek, 28 lutego 2013

Królowa nać…



Chciałam przygotować kilka postów na temat ziół używanych w kuchni… Myślę, że w polskiej Kuchni króluje pietruszka! Zarówno korzeń jak i nać.

O właściwościach kosmetycznych pietruszki już niebawem…
Tymczasem w kuchni wykorzystywana jest bardzo słusznie, ze względu na swoje działania wiatropędne. Dodatkowo ułatwia trawienie, a także poprawia przyswajanie pokarmów przez nasz organizm.

Dziś zaproponuję Wam przepis, gdzie pietruszka odegra niemałą rolę…
Zostanie wmieszana w ciasto do leniwków!

Leniwki z pietruszką na wędzonym twarogu!

Składniki:
250 gram twarogu wędzonego (może być zwykły, najlepiej półtłusty)
2 szklanki mąki pszennej (polecam także na mące z pełnego przemiału)
1 jajko
Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Ser dokładnie mielimy, lub rozdrabniamy blenderem, najlepiej dodać do niego od razu posiekaną natkę pietruszki (gdy zrobimy to później pietruszka może nam odrywać się od ciasta podczas gotowania). Do sera dodajemy przesianą mąkę i wbijamy jajko. Urabiamy na jednolitą, gładką masę. Możemy dosypywać mąki, jeśli ciasto zbyt nam się klei do palców. Przypadku dodania za dużo mąki należy dodać łyżkę wody, lub mleka. 


Gdy ciasto mamy już gotowe, odrywamy po kawałeczku i formujemy długie wężyki (Ja osobiście lubię płaskie leniwki w kształcie rąbów, dlatego spłaszczam je nożem). Kroimy pod skosem (z płaskich węży wychodzą nam rąby ;). Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy ok. 4 min. Hartujemy zimną woda, odcedzamy i podajemy na talerzu. 



Ja dodatkowo przygotowałam jeszcze masełko z pietruszką i czosnkiem do polania. Zajadam się nimi bez innych dodatków!

Porada:
Pietruszkę można zmielić, dzięki czemu leniwki uzyskają kolor zielony!

3 komentarze: