środa, 27 marca 2013

Zaczarowane jajo...



Jajo od wieków uważane było za symbol życia. W końcu wystarczy odpowiednia temperatura (ok. 40 stopni) i po 21 dniach mamy nowe życie! No chyba, że wcześniej zrobimy z niego jajecznicę…


Dawno, dawno temu, było sobie jajo…



Przed wiekami w małej wiosce żyło sobie poświęcone jajo… Jajo to, jak wierzyli ludzie, miało wielką moc! Zakopywano je w rogach domu, co miało ustrzec od chorób i piorunów. Z kolei ulokowane na dachu koło komina grodziło drogę nieczystym mocom. Zakopane w ogrodzie miało przepędzać krety… 

Google

Z wierzeń ludowych wynika, że jajo miało magiczną moc… a może by je po prostu zjeść?

Białko jajka zawiera wzorcowy skład aminokwasów, dzięki czemu jest „białkowym ideałem” Nawet mięso i soja nie posiadają tak dobrze skompletowanego białka, które jest łatwo przyswajane przez organizm.
Dodatkowo jajo jest skarbnicą minerałów i witamin. Zawiera związki fosforu i siarki, (polecane dla pracujących głową), dalej wapń, magnez, potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzem, chlor, jod, fluor, a także żelazo.

Google
Do tego jajo posiada witaminy takie jak:
A - poprawia wzrok, występuje w żółtku

E – odmładza, zwalcza wolne rodniki

D – cenna dla kości i zębów

B2 – odpowiedzialna za układ nerwowy

F – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwdziałają infekcjom, poprawiają stan skóry

H – w białku, konieczna do przemiany materii, poprawia kondycję cery, włosów,

K- działa przeciwkrwotocznie

Jedno ugotowane jajo ma średnio 90 kalorii, są one częstym składnikiem diet odchudzających. Jaja są także znanym od tysiącleci kosmetykiem, ale o tym następnym razem…

Warto jednak pamiętać, że jaja zawierają cholesterol, szczególnie w żółtku. Jednak w większości jest to tzw. dobry cholesterol HDL, który nie jest odkładany w naczyniach krwionośnych. Zawierają także cholinę, która zapobiega otłuszczaniu wątroby, a także lecytynę, która uczestniczy we wchłanianiu tłuszczów.

Dlatego nie żałujmy jaj na święta Wielkanocy!

Google

6 komentarzy:

  1. Ja sobir jajek żałować nie będę, w sumie na święta żałować sobie niczego nie będę ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. jaja będą podstawą większości moich potraw Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajek nie będę żałować, zresztą uwielbiam i uważam za bardzo zdrowe. Dodam, że jajko jako jeden z niewielu produktów zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm nie umie sam syntetyzować i musi mieć dostarczane systematyczni w pożywieniu, więc czego chcieć więcej? ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń