czwartek, 11 kwietnia 2013

Zielona zupa...

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupkę, którą ostatnio gotowałam!

Jest to ZIELONA zupa krem. Zupka jest bardzo zdrowa, jest na samych jarzynkach, do tego zielonych, które oto:

  • są źródłem przeciwutleniaczy, czyli mają działanie antyrakowe, a także odmładzające
  • są bogate w żelazo, magnez, potas
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę
  • mają dużo witamin A, C, E
  • posiadają kwas foliowy, który jest pomocny przy wchłanianiu żelaza

A to przepis na:
ZIELONĄ ZUPĘ KREM:

Składniki:
  • bulion warzywny (ja zrobiłam na marchewce, selerze, pietruszce, cebuli i kilku ziemniakach, które się mogą potem przydać, z przyprawami: liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól)
  • brokuły
  • szpinak
  • kiełki rzeżuchy (mogą być inne)
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła do smaku
Przygotowanie:
Gotować warzywa na bulion ok 0,5 godziny, odcedzić. Dodać do bulionu brokuły, szpinak oraz 2 ząbki czosnku, gotować jeszcze 20 min. aż warzywa będą bardzo miękkie. Doprawić ziołami, pietruszką, koperkiem, majerankiem, wg uznania. Zdjąć z ognia, dodać garść kiełków, marchewkę oraz 2 ziemniaki z bulionu, zmiksować. Zupa nabierze gęstości od zmiksowanych warzyw. Można dodać łyżkę śmietany.

Polecam podawać z uprażonymi ziarnami dyni, słonecznika, lub płatkami migdałów.
Pyszna sycąca i zdrowiutka! Mężowi smakowało ;)


2 komentarze:

  1. Jak mężowi smakowało to musi być pyszna :) mam brokuły i szpinak i bulion, to jutro zrobię zupkę; pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tak dobrze smakuje jak wygląda to muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń