niedziela, 29 września 2013

Korale października, czyli jarzębina i jej witaminizujące działanie



Owoce jarzębiny, te piękne korale, które nawlekaliśmy jako dziecko na niteczkę  mogą zdobić naszą szyję, ale także mogą być wykorzystywane jako cenny surowiec zielarski. Zbiera się jarzębinę zwykle w październiku po pierwszych przymrozkach. Dlaczego warto poczekać na przymrozki? Ponieważ świeże owoce zawierają kwas parasorbinowy, który powoduje wymioty i biegunkę. Kwas ten rozkłada się pod wpływem suszenia, ogrzewania czy właśnie mrożenia. Jeśli zbierzemy czerwone korale przed przymrozkiem możemy zmrozić je w zamrażalce pozostawiając na dwie doby, bądź włożyć na kilka minut do wrzątku.
A czy warto?


WŁAŚCIWOŚCI JARZĘBINY:

  • Pomaga przy niedomogach przewodu pokarmowego, reguluje metabolizm, pomaga w leczeniu biegunki oraz zaburzenia trawienia
  • Dobrze wpływa na pracę serca i uszczelnia naczynia krwionośne
  • Pomaga w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy
  • Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne
  • Odtruwa organizm
  • Jest pomocna w leczeniu schorzeń nerek i wątroby
  • Wzmacnia organizm, przeciwdziała awitaminozie oraz anemii
  • Witaminy: A, C, E, K, P i PP
  • Minerały: magnez, miedź, potas, sód
  • Kwasy organiczne
  • Flawonoidy
  • Karoten

Najlepiej wysuszyć owoce w temp. pokojowej w zacienionym miejscu ( w suszarniach w temp. 45 stopni C) i przechowywać w lnianych woreczkach, w suchym miejscu. Można także przyrządzić z jarżebiny sok, który można dodać do herbaty czy do wody:

Google
SOK JARZĘBINOWY:
1 kg jarzębiny,
0,5 kg cukru
Owoce umyj i rozgnieć widelcem, zalej wodą i dodaj cukier. Gotuj przez 30 minut. Odcedź owoce, a sok przelej do butelek i szczelnie zamknij. (Jak będziesz wlewać gorący sok nie trzeba będzie go pasteryzować, powinien zassać buteleczkę)

JARZĘBIAK:
1 szklanka owoców
1l spirytusu
1 szklanka wody
Umyte owoce przełóż na blaszkę i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. na kilka minut, aby przywiędły. Wystudzone owoce zalej spirytusem i wodą, szczelnie zamknij i odstaw na pół roku w ciemne miejsce. Wódka jest wytrawna i bardzo mocna. Polecam zrobić wersję z cukrem (tzw. Jarzębinkę) dodając do powyższych składników syrop przygotowany ze szklanki cukru i szklanki wody.

JARZĘBINOWE SPA

Dzięki witaminie A jarzębina ma właściwości odmładzające, dobrze radzi sobie ze zmarszczkami, a także dzięki karotenowi dodaje cerze blasku. Uszczelnia także naczynia krwionośne (Wit.P i C), a  flawonoidy działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu radzi sobie świetnie ze stanami zapalnymi (np. trądzik). Nawilża (sorbitol) i uelastycznia skórę.

MASECZKA NAWILŻAJĄCA:
Garść owoców zmiażdżyć na papkę i dodać do niej kilka kropel oleju (migdałowego, lub z oliwek). Nałożyć na 20 minut, zmyć letnią wodą


MASECZKA NA NIEDOSKONAŁOŚCI
Najlepiej rozgniecione owoce nakładać bezpośrednio na problematyczne miejsca 2 razy dziennie

 Pamiętajcie o mrożeniu czy podgrzewaniu jarzębiny! No to czekamy na przymrozek i idziemy na jarzębinkę :) A może macie jakieś ciekawe przepisy na przetwory?

1 komentarz: