piątek, 18 kwietnia 2014

Pod lupą: Jajo – wierzenia ludowe oraz wpływ pisanki na organizm.

Jajo kojarzy się nam z symbolem nowego życia, odrodzenia, płodności, zdrowia, młodości i powodzenia. W medycynie ludowej jaja miały uwalniać siły witalne. Toczono je po ciele chorego, a także zalecano do kąpieli w wodzie, w której były gotowane.


Najstarsze pisanki z terenów polski znaleziono w Opolu (co mnie osobiście cieszy, gdyż mieszkam w tym mieście). Najprostszą formą pisanek są kraszanki, zwane także malowankami, czy nawet bryczkami.

Farbowano jaja naturalnymi metodami:

  • Łupiny cebuli – na brązowo
  • Kora dębu lub łupiny orzechów włoskich – na czarny
  • Kwiaty nagietka – na kolor złocisty
  • Suszone płatki ciemnej malwy – na fioletowo
  • Pędy młodego żyta - na zielono
  • Sok z buraka – na różowo

Co dziś wiemy o mocy jaja? 
Pisałam już o minerałach i witaminach jakie posiada jajo ->TUTAJ 


Dziś chciałam zwrócić uwagę na białko i jego działanie. Warto nadmienić, iż jajo posiada białko zbliżone do białka mleka kobiecego, które jest przyswajalne w 94%. Występują w nim wszystkie niezbędne aminokwasy, także egzogenne, których organizm sam nie potrafi wytwarzać. Białko owe składa się z różnych rodzajów białek, które pełnią określone funkcje w ludzkim organizmie. 


Konalbumina – potrafi wiązać jony metali, przyczyniając się do detoksykacji organizmu. Wykazuje także właściwości przeciwbakteryjne.


Lizozym – jest białkiem o właściwościach niszczących ściany komórkowe bakterii gram dodatnich powodujących psucie się żywności i zatrucia pokarmowe, czyli również ma właściwości przeciwbakteryjne.


Awidyna – w większych ilościach działa na organizm toksycznie. Występuje w surowym jajku, niszczy ją obróbka termiczna jaja. 


Teraz zajrzyjmy do żółtka ;)

Bardzo ważnym związkiem w jaju jest lecytyna. Jest to fosfolipid, obecny  w każdej komórce naszego ciała, między innymi jako składnik błon komórkowych. Lecytyna jest ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Chroni żołądek oraz wątrobę, dzięki swoim właściwościom emulgującym rozpuszcza cholesterol w żółci i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Rozbija blaszki miażdżycowe i większe cząsteczki lipidów.


Żółtko kryje także w sobie żółty barwnik – luteinę, która działa na oko jak naturalny filtr. Absorbuje szkodliwe promieniowanie nadfioletowe i światło niebieskie.


Symbol świąt Wielkiej Nocy, symbol odrodzenia, życia, ale także i zdrowia! Niech gości na waszych stołach jak najczęściej! Choć wiadomo, że we wszystkim należy zachować zdrowy umiar ;)


Alleluja!

1 komentarz:

  1. Jaja to samo zdrowie i teraz każdy sportowiec to powie :) Z tego wszystkiego niezłe są jaja bo w żółtku więcej białka mają jajka.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt Ci życzę ! :)

    OdpowiedzUsuń