wtorek, 22 stycznia 2013

ehmm eehm, czyli chrypa!

Często łapię chrypkę w zimę, czy to z powodu picia zimnych napojów, czy to po jakiejś imprezie, gdzie nadużyłam strun głosowych...

Dlatego znalazłam kilka ciekawych przepisów jak sobie radzić z chrypką! Polecam, są proste i nie wymagają dużego przygotowywania. Oczywiście jak każda terapia naturalna wymaga czasu, dlatego najlepiej stosować ją kilka dni.



1. Szklankę ciepłego mleka wymieszać z łyżką czosnku (rozgniecionego, lub przeciśniętego przez praskę) i łyżeczką miodu. Wypić na noc



2. Świeżo posiekany korzeń natki pietruszki (średni, ok. 200g) gotować przez godzinę w litrze wody na malutkim ogniu. Pić szklankę dziennie przed snem.



3. Łyżkę rozgniecionych czarnych porzeczek (mogą być mrożone) zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 10 minut. Pić raz dziennie przeżuwając powoli owoce.



4. Łyżeczkę tymianku (najlepiej świeżego) zalać szklanką wrzątku, gotować przez minutę, zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 minut. Przecedzić, pić 3 razy dziennie po szklance. Można dosłodzić miodem.



Ale najlepsze zostawiłam na koniec! 3 dni kuracji i chrypa znika ;)

5. 70 g świeżego, posiekanego korzenia chrzanu (bez problemu dostaniecie w sklepie, nawet hipermarkecie) zalać 2 szklankami wrzątku, dodać łyżkę miodu i wymieszać. Pić małymi łyczkami trzymając płyn w gardle raz dziennie. 



źródło: Natura i Ty styczeń-luty 2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz