wtorek, 30 kwietnia 2013

"Uszczyp" witaminy, czyli szczypiorek


Sezon na szczypiorek uważam za otwarty! Ponieważ jest to kolejna roślina, która zyskała moją sympatię dopiero niedawno, chciałam ją Wam i sobie bardziej przybliżyć. Jest to także najwcześniejsza, wiosenna nowalijka. Może być hodowany w donicach.

Szczypiorek, w smaku delikatniejszy niż cebula, gości u mnie często na stole jako dodatek do twarogu, ale także jako obowiązkowy składnik sushi maki ;)
  
Sezon na szczypiorek: Wiosna , lato, zima

Moc szczypiorku:
  • Witamina C (na 100g świeżych liści jest ok. 80mg tej witaminy)
  • Witamina B2
  • Witamina PP
  • Karoten
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Wapń
  • Sód
  • Olejek eteryczny ze związkami siarki

 
Właściwości szczypiorku:
  • Jest bakteriobójczy
  • Przyśpiesza trawienie
  • Pobudza łaknienie
  • Obniża ciśnienie
  • Przeciwdziała awitaminozie, niedokrwistości, szkorbutowi
  • Walczy z osłabieniem wiosennym
  
Najlepiej spożywać go w każdych ilościach, do sałatek, surówek, kanapek, czy twarogu. Oczywiście na surowo. Dostarcza sporą dawkę naturalnego żelaza, w rankingu jest zaraz po szpinaku. Wiele naturalistów uważa jednak, że jest lepszy od szpinaku, ponieważ nie zawiera szczawianów, szkodliwego dla niektórych osób.

Jak utrwalić walory szczypiorku?
Pokrojony szczypiorek można mrozić w małych pudełeczkach. Można także suszyć i konserwować solą.

Na ukąszenia:
Szczypiorek ma właściwości łagodzące, dlatego po ukąszeniu przez pszczołę, osę czy komara należy nim przetrzeć bolące miejsce, czynność w razie potrzeby powtórzyć (pamiętajcie, że należy najpierw wyjąć żądło). Ból i swędzenie szybko minie.
 

5 komentarzy:

  1. lubię, choć w tym roku może z 1 raz jadłam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, jeszcze nadrobisz, sezon dopiero się zaczął! Zawsze można wyhodować sobie w domu, najszybciej z cebuli zasadzonej do ziemi!

      Usuń
  2. Moc jest:) bardzo lubię, zwłaszcza na twarożku rozsmarowanym po chlebku na zakwasie i przykryty łososiem wędzonym, mmmm...pycha:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota!Z twarogiem to także moja ulubiona wersja!

      Usuń
  3. ja również bardzo lubię szczypiorek ;)

    OdpowiedzUsuń