Sezon na szczypiorek uważam za otwarty! Ponieważ jest to
kolejna roślina, która zyskała moją sympatię dopiero niedawno, chciałam ją Wam
i sobie bardziej przybliżyć. Jest to także najwcześniejsza, wiosenna nowalijka.
Może być hodowany w donicach.
Szczypiorek, w smaku delikatniejszy niż cebula, gości u mnie
często na stole jako dodatek do twarogu, ale także jako obowiązkowy składnik
sushi maki ;)
Sezon na szczypiorek: Wiosna , lato, zima
Moc szczypiorku:
- Witamina C (na 100g świeżych liści jest ok. 80mg tej witaminy)
 - Witamina B2
 - Witamina PP
 - Karoten
 - Żelazo
 - Fosfor
 - Wapń
 - Sód
 - Olejek eteryczny ze związkami siarki
 
Właściwości szczypiorku:
- Jest bakteriobójczy
 - Przyśpiesza trawienie
 - Pobudza łaknienie
 - Obniża ciśnienie
 - Przeciwdziała awitaminozie, niedokrwistości, szkorbutowi
 - Walczy z osłabieniem wiosennym
 
Najlepiej spożywać go w każdych ilościach, do sałatek,
surówek, kanapek, czy twarogu. Oczywiście na surowo. Dostarcza sporą dawkę
naturalnego żelaza, w rankingu jest zaraz po szpinaku. Wiele naturalistów uważa
jednak, że jest lepszy od szpinaku, ponieważ nie zawiera szczawianów,
szkodliwego dla niektórych osób. 
Jak utrwalić walory szczypiorku?
Pokrojony szczypiorek można mrozić w małych pudełeczkach.
Można także suszyć i konserwować solą. 
Na ukąszenia:
Szczypiorek ma właściwości łagodzące, dlatego po ukąszeniu
przez pszczołę, osę czy komara należy nim przetrzeć bolące miejsce, czynność w
razie potrzeby powtórzyć (pamiętajcie, że należy najpierw wyjąć żądło). Ból i
swędzenie szybko minie.


lubię, choć w tym roku może z 1 raz jadłam..
OdpowiedzUsuńSpokojnie, jeszcze nadrobisz, sezon dopiero się zaczął! Zawsze można wyhodować sobie w domu, najszybciej z cebuli zasadzonej do ziemi!
UsuńMoc jest:) bardzo lubię, zwłaszcza na twarożku rozsmarowanym po chlebku na zakwasie i przykryty łososiem wędzonym, mmmm...pycha:D
OdpowiedzUsuńPychota!Z twarogiem to także moja ulubiona wersja!
Usuńja również bardzo lubię szczypiorek ;)
OdpowiedzUsuń