Winogrona jeszcze nie dojrzały, ale ich młode, wielkie liście
możemy już wykorzystać! Można zakisić liście, które później używa się do
gołąbków, lub użyć świeżych. Ja postanowiłam zerwać młode liście i zawijać ;)
WŁAŚCIWOŚCI Liści winorośli:
- Moczopędne
- Odtruwające
- Przeciwkrwotoczne
- Przeciwzapalne
Zwykle stosuje się odwar z liści np. do płukania gardła w stanach
zapalnych czy przemywania schorzeń skórnych i ran.
Składniki:
2 filiżanki ryżu
4 cebule
0,5 kg pieczarek
Pieprz
Sól
10 liści winogron
Sok z cytryny
Sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy, drobno pokrojoną cebulę szklimy na oliwie, lub
oleju rzepakowym, dodajemy pieczarki, dusimy aż będą bardzo miękkie. Dodajemy
ugotowany ryż, doprawiamy solą pieprzem i sosem sojowym. Otrzymane nadzienie
lekko studzimy (tak by nie parzyło w rękach).
Liście winogron dokładnie myjemy,. Wykrawamy grube ogonki i
parzymy wrzątkiem. Jak już przestygną bierzemy liść, rozkładamy go dokładnie,
nakładamy nadzienie na matową stronę i dokładnie zawijamy.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła, kładziemy ciasno
gołąbki, podlewamy wodą, by je zakryć, kropimy sosem sojowym i sokiem z
cytryny. Przykrywamy pokrywką i dusimy 45 minut. Możemy w trakcie dolewać wody
(można użyć wywaru z jarzyn) by się nie przypaliło. Dodatkowo można wyłożyć dno
garnka, czy patelni liśćmi winogron, wtedy mamy pewność, że nam się nic nie
przypali!
No i Smacznego! Mężowi smakowało ;)
Słyszałam własnie o tym ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę "winogronowe gołąbki"
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wolę z kapustą, ale warto spróbować czegoś nowego!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i jutro biorę się za nie, bo przywiozłam sobie listki winogron:)
OdpowiedzUsuńnajlepsze gołąbki są ze świeżej brukselki
OdpowiedzUsuńLiście winogron po raz pierwszy dodałam do kiszenia ogórków, jak również suszę do sporządzenia herbatki.To są moje ostatnie nowinki żywieniowe.
OdpowiedzUsuń