Przechadzając się po ogródku zwykle mijam je z kwaśną miną,
a to dlatego, że owoce porzeczek są słodko-kwaśne z naciskiem na kwaśne. Małe
okrągłe jagody rosnące w gronach to nie tylko niezwykłe źródło witamin, ale i
minerałów, a także kwasów organicznych. Wspaniale nadaje się dla
rekonwalescentów po ciężkich chorobach, przy osłabieniu i awitaminozie.
Surowcem leczniczym są owoce oraz liście. Zdrowe liście
zbiera się na wiosnę i suszy w przewiewnym, ocienionym miejscu. Świeżo zerwany
liść rozciera się i przykłada na skórę by załagodzić ból i świąd po ukąszeniu
owadów.
W lipcu i sierpniu
zbieramy owoce. W porównaniu z porzeczkami czarnymi, białe i czerwone zawierają
więcej wody i węglowodanów.
MOC PORZECZEK:
Witamina C, P, E
Karoten
Kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy, oksalowy
Potas
Żelazo (łatwoprzyswajalne)
Jod
Kobalt
Magnez
Miedź
Olejki eteryczne
DZIAŁANIE:
- Wzmacniająco
- Moczopędnie
- Napotnie, obniża temperaturę
- Przeciwbiegunkowo i jednocześnie łagodnie przeczyszczająco
- Wirusobójczo
- Odtruwająco
- Wzmacnia żołądek
- Zwiększa odporność organizmu
- Leczy awitaminozę oraz niedokrwistość
- Uelastycznia naczynia krwionośne
- Wzmacnia serce
- Normalizuje ciśnienie tętnicze
- Pobudza apetyt (sok)
- Łagodzi nudności i wymioty w czasie ciąży
- Hamuje krwawienia
UWAGA: porzeczki zalicza się do owoców kwaśnych, dlatego nie
powinny być zjadane podczas posiłku składającego się z białka. Lepiej odczekać
1 godzinę po takich posiłkach. Unikniemy szkodliwej nadfermentacji oraz
zaleganiu produktów w żołądku.
DLA URODY
Porzeczki upiększają za sprawą kwasów owocowych. Rozjaśniają
cerę, pomagają oczyścić cerę tłustą ze skłonnością do trądziku. Likwidują piegi
i przebarwienia.
Dwie łyżki owoców porzeczki zmiażdżyć, wymieszać z surowym
białkiem z jednego jaja i nanieść na twarz. Poczekać, aż zaschnie i zmyć ciepłą
wodą
Działanie: oczyszcza i rozjaśnia cerę ściąga rozszerzone
pory.
NA WYPADANIE WŁOSÓW:
Przygotować sok na cukrze. Pół litrowy słoik uzupełnić
owocami porzeczki przesypując cukrem (dość obficie). Na wierzchu dosypać
dodatkową warstwę cukru. Nastawić w cieniu, aż porzeczki puszczą sok. Pić 2
razy dziennie po 4 łyżki. Dodatkowo pomaga przy anemii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz