Fasolka szparagowa nie od razu zyskała sobie przychylność
Europejczyków… Kojarzona była z bobem, uznawanym za pożywienie biedaków. Jednak
łakomi Francuzi odkryli jej delikatny smak, który porównali do szparagów… I tak
oto fasolka szparagowa zaczęła gościć na europejskich talerzach… I dobrze, bo
jej smak jak i MOC okazała się niezwykła (zresztą jak to MOC natury;).
MOC FASOLKI:
- Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K
- Minerały: Wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, sód, jod
- Aglutynina – związek, który unieszkodliwia białka, które sprzyjają rozwojowi niektórych bakterii chorobotwórczych, w skrócie poprawia naszą odporność
- Kwas foliowy – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży
- Fitohormony – chroniące przed nowotworami szyjki macicy i piersi
- Błonnik – wiąże cząsteczki tłuszczu, nie pozwala mu się odkładać w organizmie i zmniejsza poziom złego cholesterolu
- 100 g to zaledwie 30 kalorii!
ODWAR ze strąków fasoli leczy: schorzenia pęcherza, dróg
moczowych i nerek, a także reumatyzm i dnę moczanową. Zwiększa wydzielanie
moczu, z którym usuwane są z organizmu toksyny.
Szklankę świeżych ziaren fasolki
zalać trzema szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30
minut. Zostawić na noc. Od rana pić co godzinę po ¼ szklanki
PRZECIW ŚWIĄDOWI SKÓRY
Garść świeżych ziaren zalać szklanką
wody i gotować 30 minut na małym ogniu. Odcedzić i przemywać swędzące miejsca.
Pomaga przy ukąszeniu komarów i meszek!
FASOLOWE SPA
Nawet z fasolki można zrobić domowe spa! Dzięki zawartości
witaminy A i E a także minerałów warzywo to nadaje się do pielęgnacji cery,
działa ujędrniająco, nawilżająco i poprawia napięcie skóry.
PILING DO TWARZY
Zmiksuj wysuszone strąki fasoli, pomieszaj
z łyżką jogurtu. Gęstą papką masuj twarz kilka minut, następnie spłucz ciepłą
wodą
.
MASECZKA DO CERY TŁUSTEJ I ZANIECZYSZCZONEJ
Kilka świeżych
strąków rozgnieć na miazgę i wymieszaj z łyżką śmietany i białkiem z jednego
jaja. Nałóż na twarz, po 20 minutach zmyj ciepłą wodą.
Fasolkę i tak najbardziej lubię jeść na sposób
dalekowschodni, z prażonym sezamem i sosem sojowym, a na zimę marynowaną w słoiku. A jaka jest Twoja ulubiona wersja
szparagówki?
Masz rację, muszę zacząć ją jeść. Prawie w ogóle nie spożywam tej bomby witaminowej!!!!
OdpowiedzUsuńMiałam w rękach ale nie jadłam. Wartościowa :D
OdpowiedzUsuńCo tak naprawdę myślimy mówiąc 'zaburzenia odżywiania'? www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com