czwartek, 12 września 2013

Łakomy Francuz... Ziarenko treści o FASOLCE SZPARAGOWEJ!



Fasolka szparagowa nie od razu zyskała sobie przychylność Europejczyków… Kojarzona była z bobem, uznawanym za pożywienie biedaków. Jednak łakomi Francuzi odkryli jej delikatny smak, który porównali do szparagów… I tak oto fasolka szparagowa zaczęła gościć na europejskich talerzach… I dobrze, bo jej smak jak i MOC okazała się niezwykła (zresztą jak to MOC natury;).

MOC FASOLKI:
  • Witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K
  • Minerały: Wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, sód, jod
  • Aglutynina – związek, który unieszkodliwia białka, które sprzyjają rozwojowi niektórych bakterii chorobotwórczych, w skrócie poprawia naszą odporność
  • Kwas foliowy – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży
  • Fitohormony – chroniące przed nowotworami szyjki macicy i piersi
  • Błonnik – wiąże cząsteczki tłuszczu, nie pozwala mu się odkładać w organizmie i zmniejsza poziom złego cholesterolu
  • 100 g to zaledwie 30 kalorii!

ODWAR ze strąków fasoli leczy: schorzenia pęcherza, dróg moczowych i nerek, a także reumatyzm i dnę moczanową. Zwiększa wydzielanie moczu, z którym usuwane są z organizmu toksyny. 

PRZY OSŁABIENIU ORGANIZMU
 Szklankę świeżych ziaren fasolki zalać trzema szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Zostawić na noc. Od rana pić co godzinę po ¼ szklanki

PRZECIW ŚWIĄDOWI SKÓRY
Garść świeżych ziaren zalać szklanką wody i gotować 30 minut na małym ogniu. Odcedzić i przemywać swędzące miejsca. Pomaga przy ukąszeniu komarów i meszek! 

FASOLOWE SPA

Nawet z fasolki można zrobić domowe spa! Dzięki zawartości witaminy A i E a także minerałów warzywo to nadaje się do pielęgnacji cery, działa ujędrniająco, nawilżająco i poprawia napięcie skóry. 


PILING DO TWARZY
 Zmiksuj wysuszone strąki fasoli, pomieszaj z łyżką jogurtu. Gęstą papką masuj twarz kilka minut, następnie spłucz ciepłą wodą
.
MASECZKA DO CERY TŁUSTEJ I ZANIECZYSZCZONEJ 
Kilka świeżych strąków rozgnieć na miazgę i wymieszaj z łyżką śmietany i białkiem z jednego jaja. Nałóż na twarz, po 20 minutach zmyj ciepłą wodą. 


Fasolkę i tak najbardziej lubię jeść na sposób dalekowschodni, z prażonym sezamem i sosem sojowym, a na zimę marynowaną w słoiku. A jaka jest Twoja ulubiona wersja szparagówki?


2 komentarze:

  1. Masz rację, muszę zacząć ją jeść. Prawie w ogóle nie spożywam tej bomby witaminowej!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam w rękach ale nie jadłam. Wartościowa :D

    Co tak naprawdę myślimy mówiąc 'zaburzenia odżywiania'? www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń