sobota, 7 czerwca 2014

Botwina inaczej! Pyszne danie w 20 minut!

Witajcie Kochani! Zarówno przypadkowi jak i stali czytelnicy! 

Ostatnio pisałam Wam o botwinie -> Właściwości botwiny

Oczywiście oprócz pisania przede wszystkim praktykuję! Postanowiłam podzielić się prostym przepisem na wykorzystanie botwiny  z cyklu "mężowi smakowało"


Botwinka z niepaloną kaszą gryczaną i białym serem


Składniki:
  • Pęczek botwiny
  • kostka białego sera półtłustego
  • filiżanka kaszy gryczanej (polecam niepaloną)
  • koperek
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło

Jak przygotować?
Kaszę gryczaną opłukać pod zimną wodą, wsypać do garnka i zalać zimną wodą w proporcji 1:1 (jedna filiżanka  kaszy na jedną filiżankę wody). Zostawić na 10 minut. Zawsze namaczam kaszę przed gotowaniem (tak jak i ryż) co skraca czas gotowania. W tym czasie dobrze opłukać liście buraczków z ogonkami (zostawiłam także małe korzonki) i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Postawić kaszę (koniecznie pod przykryciem) na średni ogień, a gdy się zagotuje zmniejszyć, gotować ją 7-10 minut. Zwykłą kaszę gryczaną gotuję 10 minut, niepaloną 7. Po upływie czasu gotowania trzymać kaszę w zamknięciu pod przykryciem jeszcze 10 minut-nie otwierać, nie mieszać, kasza dojdzie jeszcze pod wpływem ciepła, a będzie sypka.
Na patelni rozpuścić masło, dorzucić zgniecione ząbki czosnku i chwilę smażyć. Dodać botwinkę i smażyć dosłownie cztery minuty, aż lekko zmięknie, ale zostanie chrupiąca. Na koniec łączymy kaszę z botwinką, posypujemy pokruszonym białym serem i koperkiem oraz solimy i pieprzymy do smaku! 



Biały ser do botwiny pasuje, gdyż uzupełnia wapno, które wypłukują szczawiany (w botwinie). Kasza bogata w magnez i witaminy z grupy B uspokaja i koi nerwy oraz działa korzystnie na nasze samopoczucie (żelazo, fosfor, potas)!

Smacznego na zdrowie!!!



6 komentarzy:

  1. Takiego przepisu jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w ogóle uwielbiam kaszę z białym serem, więc często coś do tego zestawu dodaję :)

      Usuń
  2. Jutro to danie będzie moje! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tym przepisie nie słyszałam, ale przypomniałaś mi za to o barszczu czerwonym ze szczawiem i jajkiem, który kiedyś robiła moja mama <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi oczywiście o botwinke, nie wiem skąd wziął mi ten szczaw :D

      Usuń