wtorek, 3 czerwca 2014

Botwinka, Botwina, boćwina… Jak się tu połapać! O właściwościach botwiny słów parę.

Witajcie kochani! 

Post ten jest dedykowany dla wszystkich tych osób, które chcą używać poprawnie języka polskiego oraz zrozumieć jakie są różnice między botwiną, botwinką, a boćwiną!



Tak po prawdzie szukałam informacji na temat botwiny, gdyż gości u mnie świeżo zerwana z działeczki. Pewnie u Was też już chęci na botwinkę są!

Trafiłam jednak na boćwinę, myśląc(o naiwna), że to właśnie inna nazwa botwiny. Nic bardziej mylnego.

Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, czyli właśnie ten produkt, który mnie interesuje i czeka na mnie w kuchni


Botwinka to już gotowe danie- zupa z młodych liści buraka, czyli zupa z botwiny


Boćwina to burak liściowy, który ma jadalne tylko liście i ogonki, podobny jest bardziej do szpinaku zwany także kapustą rzymską lub burakiem szpinakowym.

Wróćmy zatem do botwiny, a w zasadzie jej właściwości


WŁAŚCIWOŚCI BOTWINY:

  • Zawiera witaminę C, A
  • Żelazo
  • Wapń
  • Fitohormony – podobne do estrogenów
  • Botwina odkwasza i odtruwa organizm
  • Pobudza apetyt
  • Pomaga w stanach nerwowych
  • Wspomaga leczenie infekcji i przeziębień
  • Jest pomocna w leczeniu anemii

Pamiętajmy, że botwinę możemy zajadać na surowo. Polecam do potraw z botwiną dodawać jogurt, serek biały lub śmietanę, by zrównoważyć wypłukany przez szczawiany wapń.



Mam nadzieję, że już wszyscy będą rozróżniać botwinę od boćwiny i przygotują sobie pyszną botwinkę na obiad! 

BUŹKI :*

2 komentarze:

  1. Dziękuję za wyjaśnienie! Jutro u mnie duszona boćwina na obiad:)

    OdpowiedzUsuń