We Francji uważa się, że czereśnie to owoce kokietek, zachęcają bowiem do
flirtu, dodają urody i wprawiają w dobry nastrój. W lecznictwie wykorzystuje
się nie tylko owoce, ale także odwary z kory, czy wywarów z liści i kwiatów.
MOC czereśni:
Witamina A
Witamina PP
Potas
Wapń
Jod
Żelazo
Właściwości:
- Wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych oraz kamicy nerkowej
- Pomaga w odbudowie kości i zębów
- Zapobiega osteoporozie
- Działa krwiotwórczo lecząc niedokrwistość
- Reguluje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
- Reguluje trawienie
- Pobudza pracę trzustki
- Oczyszcza organizm, odtruwa
- Leczy gościec i artretyzm
Znalazłam ciekawy przepis z
czereśniami w roli głównej, a właściwie z ogonkami, na ODCHUDZNIE! Około 200g
ogonków z czereśni moczyć przez noc w litrze wody, potem gotować je przez 10
minut i odcedzić. Wywar pić w ciągu dnia, szklankę przed posiłkiem. Stosować
minimum trzy dni. Kuracja reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz przyspiesza
spalanie tłuszczów.
Warto spróbować!
Czereśnia W KOSMETYCE
Maseczki czereśniowe wzmacniają, odświeżają
i wygładzają skórę, a także poprawiają jej koloryt. Polecam kilka przepisów
kosmetycznych!
Okład przeciw sińcom pod oczami
Ogonki z czereśni zalać zimną wodą,
odstawić na 12 godzin, potem gotować 10 minut na małym ogniu, odcedzić i
przestudzić. Moczyć w płynie waciki i nakładać na oczy.
Maseczka do cery suchej i mieszanej
Rozgnieść dwie garście wydrenowanych
czereśni, wymieszać z łyżką oleju słonecznikowego (lub rzepakowego), nałożyć na
twarz, zmyć mlekiem po 15 minutach.
Maseczka do cery tłustej
Rozgnieść dwie garście wydrenowanych
czereśni, wymieszać z ubitym białkiem z jednego jaja. Nałożyć na twarz, po 15
minutach zmyć letnią wodą.
Super przepis z tymi ogonkami czereśni - tylko nie wiem czy nazbieram 200 gram :-) Ale przy nastpnym zakupie czereśni spróbuję.
OdpowiedzUsuńTrzeba się poświęcić i zjeść dużo czereśni, by nazbierać ogonki ;)
UsuńUwielbiam czereśnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam A.
Uwielbiam czereśnie. Jedne z najlepszych owoców !!!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego nowego bloga
http://silnaja.blogspot.com/
Także uwielbiam czereśnie, tylko ciężko się je fotografuje! ;)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie i to jeszcze takie smaczne :)
OdpowiedzUsuń